Separa Terperangkap Dalam Masalah Kewangan


Bila baca dalam FB atau mana mana sumber online, kebanyakan menjurus kepada bagaimana untuk menguruskan kewangan dengan sihat.
.
Do and don’ts orang putih kata.
.
Harga kereta patut beli cuma 12 x gaji bulanan kita.
.
Asingkan 10% dari gaji untuk simpanan/pelaburan.
.
Asingkan 10% lagi untuk protection.
.
Apa yang seringkali mereka terlepas pandang, kebanyakan pembaca ni sudah pun terperangkap dalam masalah ni.
.
Takkan nak di jual pula Honda yang baru beli 2 tahun lepas.
.
Nak di cancel package YESS beli Ice Box dapat henpon samsung percuma pun tak boleh jugak.
.
Nak di cancel loan rumah 35 tahun yang baru bayar tahun ke tiga pun tak masuk akal gayanya.
.
Tak boleh pula nak di cancel loan RM50k untuk perkahwinan extravaganza.
.
.
Jadi macam mana ?
.
.
Jika anda di dalam golongan ini, saya kira anda sudah separa terperangkap kerana anda sedar yang anda perlu jalan penyelesaian.
.
Nasihat saya, mudah :
.
1️⃣ Jujur dengan diri anda dahulu
.
2️⃣ Senaraikan semua hutang / komitmen yang ada. Jumlah, tempoh dan interest rate kalau ada.
.
3️⃣ Senaraikan semua pemdapatan anda
.
4️⃣ Cuba selesaikan hutang (dari no 2) yang paling tinggi interestnya. Biasanya kad kredit dan personal loan.
.
5️⃣ Matlamat kita adalah untuk kurangkan hutang dan naikkan keupayaan menyimpan.
.
.
Kalaulah tiada apa yang boleh diselesaikan lebih awal, nasihat saya lagi mudah.
.
.
1️⃣ Duduk diam-diam dan bayar macam biasa. Tunggu hutang tu habis dengan sendiri.
.
2️⃣ Tingkatkan lah pendapatan anda.
.
3️⃣ Jika anda bekerja dan mencarum KW5P, saya boleh bantu untuk susun strategi bagaimana mahu selesaikan hutang anda semasa umur persaraan nanti. Better late then never orang kata.
.
.
MOTS : Bukan semua orang mampu bebas hutang dalam usia muda, tapi kita ada kuasa untuk manage hutang yang ada dengan sebaiknya.
.
.
Nota :
.
Pengkongsian tentang kewangan dan unit amanah akan di pindahkan ke fb page https://www.fb.com/AdamMohdJuni
.
Ada banyak cara untuk menguruskan hutang, saya share di lain kali lah.
.
Hubungi saya untuk pelaburan unit amanah : http://www.wasap.my/+60197796973/
.
#DP8020
#AMG8020
#8020Empire
Separa Terperangkap Dalam Masalah Kewangan Separa Terperangkap Dalam Masalah Kewangan Reviewed by Adam Mohd Juni on September 18, 2019 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.
google.com, pub-1598792615867369, DIRECT, f08c47fec0942fa0